Wanneer komt de VR en AR-bril van Apple?

  • Categorie: Gadgets
  • 28 maart 2022
  • Geschreven door: René Dekker
apple vr bril

Reeds vele jaren wordt er gehint naar het verschijnen van een AR-bril van technologiebedrijf Apple. Deze bril zou ervoor moeten zorgen dat je als drager voorzien wordt van allemaal nuttige informatie zonder dat je daarvoor actief gebruik dient te maken van een bepaald apparaat. Dat zou het gevolg zijn van de extra laag die door middel van augmented reality over de werkelijkheid heen wordt gelegd. Dit zou betekenen dat je de AR-bril net zoals een standaard bril zou kunnen gebruiken. Echter word je door het dragen wel voorzien van heel wat aanvullende informatie. Denk hierbij niet alleen aan pijlen voor je navigatie, maar ook aan bijvoorbeeld interessante informatie over een bezienswaardigheid die je bezoekt. Wil jij graag meer te weten komen over de VR- en AR-bril van Apple? Vraag je, je bovendien af wanneer deze er nu precies aankomt? Lees dan snel verder!

Wat is het verschil tussen de AR- en VR-bril van Apple?

Het uiteindelijke doel waar Apple over beschikt is de lancering van een AR-bril. In afwachting van de komst van deze bril zou het bedrijf echter nog werken aan een speciale VR-headset. Het spreekt voor zich dat dit niet iets echt helemaal nieuw is. Op de markt zijn bijvoorbeeld al de Oculus terug te vinden van Facebook en de Playstation VR-headset van Sony. Dit gezegd hebbende zou Apple natuurlijk Apple niet zijn wanneer ze niet met iets bijzonders uit zou pakken. Zo zou de VR-headset van Apple de beschikking krijgen over enkele AR-functies. Om welke functies het dan precies zou gaan is op moment van schrijven nog niet bekend.

Voor de VR-headset geldt wel dat ze gebruik zou maken van de meest geavanceerde chips. Deze zouden naar verwachting zelfs over nog krachtigere eigenschappen beschikken dan de M1-chip van het bedrijf. Bovendien zou de headset eveneens gebruikmaken van schermen met een hoge resolutie. Het product zou in vergelijking met het merendeel van de producten van Apple wel niet bestemd zijn voor de massa. Het zou dan ook naar verwachting vooral een sterk nicheproduct gaan worden. Eigenlijk is het dan ook vooral een voorbode van de AR-bril. Deze laatste zou zich wel richten op een zo ruim mogelijke doelgroep en zou bovendien beschikken over een dunner micro OLED-display. Deze zou door Apple speciaal voor de AR-bril zijn ontwikkeld.

Wanneer mogen we de AR-bril van Apple verwachten?

Er zijn verschillende geruchten die allen denken te weten wanneer de VR-headset van Apple op de wereld zal worden losgelaten. Voor verschillende van deze geruchten geldt dat ze vermoeden dat de VR-headset op de markt zal worden geïntroduceerd in 2022. De AR-bril zou dan in een latere fase moeten verschijnen. Het zou zomaar kunnen dat het nog tot 2025 duurt voordat deze bril wordt gelanceerd. Geruchten zijn natuurlijk slechts geruchten tot ze daadwerkelijk bevestigd worden door Apple. Het is daarbij vooral opvallend dat er door het bedrijf zelf nog nooit openbaar is gesproken over een augmented reality-bril. Wel is het zo dat Tim Cook reeds verschillende keren heeft benadrukt dat AR een belangrijk onderwerp is voor Apple. Bovendien is het ook zo dat er verschillende aanwijzingen voor bestaan dat er aardig in deze technologie wordt geïnvesteerd door de techgigant.

Verder is er uiteraard ook nog de octrooidatabase die bepaalde informatie verklapt. Zo is bekend dat Apple verschillende patenten heeft geregistreerd die duidelijk wijzen in de richting van de ontwikkeling van een slimme bril. Zo is er bijvoorbeeld een patent dat duidelijk omschrijft hoe er een projectie kan worden gerealiseerd op een oog.

Krijgt de Apple VR-headset en AR-bril een stevig prijskaartje?

Apple is op vele vlakken een bijzonder merk. Daar waar heel wat bedrijven tegenwoordig alles in het werk stellen om de kosten van hun producten zo laag mogelijk te houden geldt dat niet voor dit techbedrijf. Zij staat er in de praktijk zelfs om bekend behoorlijk stevige prijzen te vragen voor haar systemen. Neem nu bijvoorbeeld de duurste Mac Pro. Voor dit systeem tel je in de praktijk al snel een prijskaartje neer van meer dan 6.000 euro. Dat is voor veel mensen toch best even slikken.

Een mooi stukje technologie van het kaliber van de AR-bril en de VR-headset zou in de praktijk, zeker in het begin, zomaar eens gepaard kunnen gaan met een vrij stevig prijskaartje. De verwachting is dan ook dat met name de VR-headset aanzienlijk duurder zal zijn in vergelijking met de exemplaren die door andere merken op de markt zijn gelanceerd. In ieder geval, zowel voor de VR-headset als voor de AR-bril geldt dat het beslist twee (potentiële) artikelen zijn uit het toekomstige aanbod van Apple die zeker de moeite waard kunnen zijn om te volgen.