AirTags van Apple, hoe stalking kan worden voorkomen

  • Categorie: Gadgets
  • 25 maart 2022
  • Geschreven door: René Dekker
Airtags

In het voorjaar van 2021 werden door Apple de zogenaamde AirTags voorgesteld. Door gebruik te maken van deze handige toestelletjes is het mogelijk om kostbare spullen te traceren. Het kan daarbij gaan om niet alleen je portefeuille of je jas, maar ook om bijvoorbeeld je sleutels. Door middel van een plattegrondje wordt duidelijk gemaakt waar de verschillende spullen zich op welk moment bevinden. Apple benadrukte bij de voorstelling van de toestellen dat ze in het leven zijn geroepen voor het volgen van spullen en niet van mensen. Toch zouden ze volgens critici stalking in de hand kunnen werken. Apple van haar kant heeft aangegeven dat, dat niet zo eenvoudig is.

Welke rol zouden AirTags kunnen spelen bij stalking?

In principe zou iemand in de praktijk natuurlijk een AirTag in de jas of broekzak van het slachtoffer kunnen stoppen. Van zodra dat is gebeurd zou diegene de persoon in kwestie ongemerkt kunnen achtervolgen en dus ook stalken. Of niet? Apple heeft hier grondig over nagedacht en heeft verschillende voorzorgen getroffen om ervoor te zorgen dat mensen geen misbruik kunnen maken van de kleine, handige toestelletjes. Verschillende van deze voorzorgen zitten behoorlijk intuïtief in elkaar waardoor het voor stalkers toch aardig lastig wordt gemaakt om de AirTags te gebruiken.

Slimme functies maken het stalkers aardig lastig

In eerste instantie zal er in bepaalde gevallen een melding worden getoond op de smartphone wanneer er een AirTag de hele tijd met je mee beweegt terwijl deze niet staat geregistreerd als jouw eigendom. Dit geldt in het bijzonder voor situaties waarin de eigenaar van de AirTag zelf niet in de buurt is. Op dat ogenblik zal er een melding verschijnen op je iPhone of iPad die aangeeft dat er een onbekende AirTag in jouw omgeving is waargenomen.

Het spreekt voor zich dat het dan nog steeds voor kan komen dat de AirTag niet meteen gedetecteerd kan worden. In dat geval is het mogelijk om een geluid af te spelen. Zo kan je het systeempje eenvoudiger vinden en kan je ze vervolgens ook meteen deactiveren.

Het is natuurlijk ook best mogelijk dat je niet over een iPhone beschikt. In dat geval zal de AirTag die zich niet in de buurt van de eigenaar bevindt na verloop van tijd automatisch beginnen met biepen. Vervolgens is het mogelijk om de AirTag te scannen met behulp van een telefoon. Belangrijk is wel dat het toestel voorzien moet zijn van een zogenaamde NFC-chip. Voor het merendeel van de Android-systemen geldt dat ze vandaag de dag wel over een dergelijke chip beschikken. Vervolgens kan je de stappen die verschijnen op het scherm doorlopen om het systeem te deactiveren.

Wat wanneer je contact opneemt met de politie?

Ondanks het feit dat Apple duidelijk heel wat verschillende voorzorgen heeft ingebouwd om te voorkomen dat stalkers misbruik maken van de mogelijkheden van de AirTags spreekt het voor zich dat een mogelijk misbruik nooit helemaal kan worden uitgesloten. Omwille van die reden heeft het bedrijf zelf aangeraden om altijd contact op te nemen met de politie wanneer een persoon zich onveilig voelt. In dat geval is het mogelijks interessant om te beschikken over het serienummer dat op de AirTag is terug te vinden. Ook het toestelletje zelf zou er eventueel voor kunnen zorgen dat de eigenaar van het systeem nog kan worden getraceerd.

Wat wanneer je zelf gebruik wil maken van de AirTags?

Voor bijzonder veel mensen geldt in de praktijk dat ze vaak bepaalde spullen verliezen. Lang niet altijd is dat het gevolg van een diefstal die plaats heeft gevonden. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk dat men gewoon verstrooid is. In ieder geval maken de AirTags van Apple het mogelijk om waardevolle spullen die deel uitmaken van je inboedel te beschermen tegen verlies of diefstal. Door de plattegrond te openen kan je altijd de weg naar jouw waardevolle spullen terugvinden.

Spreekt de werking van de Apple AirTags jou ook wel aan? Dan kan je er uiteraard voor kiezen om ze in huis te halen. De AirTags zijn reeds in het voorjaar van 2021 op de markt verschenen en zijn te koop voor een adviesprijs van 35 euro per stuk. Er zijn ook speciale bundels verkrijgbaar die bestaan uit vier exemplaren. Daarvoor betaal je dan 119 euro. Wanneer je ervoor kiest om deze handige toestelletjes rechtstreeks te kopen bij Apple kan je ze bovendien laten voorzien van je initialen of een bepaalde emoji. In ieder geval, mocht iemand met slechte bedoelingen eraan denken om gebruik te gaan maken van deze handige toestelletjes mag het duidelijk zijn dat Apple er uit zichzelf reeds voor heeft gezorgd dat er een behoorlijke stok in de wielen kan worden gestopt.