Nokia lanceert met G21 en G11 twee gloednieuwe budgetsmartphones

  • Categorie: Smartphones
  • 28 maart 2022
  • Geschreven door: René Dekker
nokia g21

Nokia wil mensen graag een alternatief bieden voor de bestaande, doorgaans vrij dure smartphones. Dat doet ze niet één, maar wel twee keer. Het bedrijf pakt namelijk uit met de G11 en G21 smartphones. Voor beide toestellen geldt dat ze worden beschreven als lekker voordelig. Ze hebben dan ook een respectievelijke adviesprijs van 149 euro en 199 euro. Ondanks het feit dat een dergelijk prijskaartje natuurlijk erg aanlokkelijk is moet het gezegd dat er ook een aantal nadelen zijn verbonden aan beide toestellen. Wat je nu precies wel en niet mag verwachten ontdek je hier op deze pagina.

Nokia G21: Een goede accuduur en een prima updatebeleid (of niet?)

Nokia zelf heeft aangegeven dat haar twee budget smartphones het in de praktijk vooral moeten hebben van twee eigenschappen. In eerste instantie zou er sprake zijn van een goede accuduur. Daarnaast zou ook het updatebeleid uitstekend moeten zijn. Dat laatste durven we echter in twijfel te trekken. Dit niet in het minst omdat Nokia de toch wel opmerkelijke keuze heeft gemaakt om beide systemen nog te voorzien van Android 11. Dit terwijl de versie 12 toch reeds even geleden werd uitgerold. De keuze is te opmerkelijker omdat Nokia sinds jaar en dag aangeeft één van de beste merken te zijn op het updategebied.

Wie overgaat tot het kopen van respectievelijk de Nokia G11 of de Nokia G21 zal er rekening mee moeten houden dat er slechts twee grootschalige updates zullen kunnen gebeuren, namelijk naar Android 12 en Android 13. Wat wel helemaal goed zit bij beide toestellen is de accuduur. Voor allebei de toestellen geldt namelijk in de praktijk dat ze beschikken over een accuduur tot drie dagen. Voor mensen die langdurig gebruik willen kunnen maken van hun smartphone zonder ze aan het lichtnet te moeten hangen bieden deze toestellen dus een prima optie om dat voor mekaar te krijgen.

Weinig prestatiegericht

De lage prijs die je betaalt voor deze twee toestellen moet uiteraard bepaalde gevolgen hebben. Die gevolgen laten zich logischerwijs vooral voelen op het gebied van prestaties. De processor die je terug kan vinden in de Nokia G21 komt van de hand van fabrikant Unisoc. Ze is voldoende krachtig voor social media evenals voor het spelen van een eenvoudige videogame. Het spreekt voor zich dat ze zich niet leent voor het draaien van zware mobiele applicaties. Het opladen van de batterij van beide smartphones gebeurt door middel van de meegeleverde 18 Watt-oplader.

De Nokia G21 is voorzien van 4GB RAM geheugen en heeft een interne opslag van respectievelijk 64 of 128GB. Bovendien is het mogelijk om deze uit te breiden met behulp van een micro-SD geheugenkaartje. Er is bovendien in het toestel plaats voor twee simkaarten. Opmerkelijk, het toestel biedt eveneens ondersteuning voor gezichtsherkenning. Bovendien is er ook een vingerafdrukscanner aanwezig.

6,5-inch groot beeldscherm

Ondanks het vrij beperkte prijskaartje van de Nokia G21 kan je als gebruiker wel rekenen op een behoorlijk statig 6,5-inch groot beeldscherm. De resolutie bedraagt 720-p. Het maken van foto’s gebeurt door middel van de drie camera’s die zijn terug te vinden aan de achterkant van het toestel. Aan de voorzijde is ook één enkele frontcamera terug te vinden. Voor de hoofdcamera geldt dat ze een resolutie heeft van 50 megapixels. Daarnaast zijn er ook nog twee andere camera’s op het toestel terug te vinden van telkens 2 megapixel. Het gaat hierbij om een macrolens evenals om een dieptesensor. Deze laatste wordt uiteraard gebruikt voor het maken van portretfotografie.

De Nokia G11: nog scherper geprijsd

Niet alleen de G21 werd voorgesteld door Nokia. Dat geldt ook voor de nog voordeligere Nokia G11. Eerder waren er al sterke geruchten die wezen op de komst van deze smartphone en die zijn nu dus bevestigd. Ook voor dit toestel geldt dat ze is uitgerust met een 6,5-inch beeldscherm. Hiervoor geldt een verversingssnelheid van 90 keer per seconde. Ook dat is (je raadt het waarschijnlijk al) vergelijkbaar met de G21. De accu van deze smartphone heeft een capaciteit van 5050 mAh ook de processor is afkomstig van Unisoc.

Mensen die overwegen om de Nokia G11 aan te schaffen dienen er rekening mee te houden dat er een aantal niet onbelangrijke beperkingen gelden voor dit toestel. Zo is draadloos betalen er niet bij door het ontbreken van een NFC-chip. Op de achterzijde van het toestel zijn twee camera’s terug te vinden van respectievelijk 13,2 en 2 megapixel. Het nemen van selfies doe je met behulp van een 8 megapixel camera.

Net zoals geldt voor de Nokia G21 geldt ook voor deze nog voordeligere variant dat ze standaard is voorzien van Android 11. Overigens kan deze eenvoudige smartphone ook rekenen op slechts 3GB RAM en een opslagcapaciteit van 32GB. Dit is dan ook vooral een goed toestel voor de niet veeleisende smartphonegebruiker die vooral een beperkt budget te besteden heeft voor de aankoop van zijn of haar nieuwe smartphone.