5 tips om eenvoudig meer ruimte te maken op je smartphone

  • Categorie: Smartphones
  • 25 maart 2022
  • Geschreven door: René Dekker
meer opslag smartphone

Ondanks het feit dat er tegenwoordig smartphones op de markt zijn terug te vinden die toch best over een grote hoeveelheid aan opslagruimte beschikken moet het gezegd dat veel gebruikers toch nog steeds tegen bepaalde limieten aanlopen. Dat is natuurlijk erg vervelend. Toch hoeft ruimte vrijmaken op je smartphone helemaal niet zo moeilijk te zijn als je op het eerste zicht mogelijks zou vermoeden. Op deze pagina tref je alvast vijf interessante tips aan die je hierbij kunnen helpen!

Tip 1: Ga even kritisch door je foto’s en video’s

Voor foto’s en video’s geldt dat ze veel meer ruimte in beslag nemen dan je in eerste instantie zou vermoeden. Omwille van deze reden is het bij een gebrek aan beschikbare opslagruimte altijd interessant om even kritisch naar je foto’s en video’s te kijken.

Afhankelijk van de grootte van de bestanden en het aantal bestanden die je gaat verwijderen kan je op deze manier zeer veel ruimte besparen. Let wel, beschik je over een iPhone en haal je de foto’s uit de Camera Roll? Dan moet je er rekening mee houden dat ze nog in de map ‘Recent Verwijderd’ komen te staan. Zo nemen ze dus alsnog ruimte in beslag. Wil je dit niet? Dan zal je ook deze map dus met andere woorden meteen moeten leegmaken. Let wel, foto’s en video’s die je dan hebt verwijderd kunnen niet meer teruggezet worden.

Tip 2: Maak je echt gebruik van alle apps op je smartphone?

Apps zijn natuurlijk ongelofelijk handig. Dit gezegd hebbende nemen ze ook heel wat ruimte op je toestel in beslag. Omwille van deze reden is het altijd een goed idee om af en toe even goed de door jou geïnstalleerde apps te bekijken. Stel jezelf daarbij de vraag of je al deze apps nog wel echt gebruikt of niet. Zijn er apps die je reeds lange tijd niet meer hebt geopend? Verwijder ze dan. Ook het verwijderen van geïnstalleerde mobiele applicaties zorgt er in de praktijk voor dat je al snel enkele honderden MB’s of zelfs enkele GB’s vrij kan maken op je toestel.

Let op! Wist je dat het verwijderen en opnieuw installeren van bepaalde apps er ook voor kan zorgen dat je weer wat extra ruimte vrij kan maken op je smartphone? Dit geldt bijvoorbeeld voor de applicatie van Facebook. Door deze te verwijderen en opnieuw te installeren leeg je namelijk de cache. Het spreekt voor zich dat ook deze een bepaalde hoeveelheid ruimte in beslag neemt.

Tip 3: WhatsApp, een niet onbelangrijke grootverbruiker

Voor de ene app geldt uiteraard dat ze al wat meer ruimte in beslag neemt dan de ander. Een absolute grootverbruiker is bijvoorbeeld WhatsApp. Neem je deel aan veel groepsgesprekken waar elke dag wel één of meerdere leuke plaatsjes en / of filmpjes in voorbijkomen? Dan zal je al snel kunnen vaststellen dat de hoeveelheid ruimte die in beslag wordt genomen behoorlijk kan oplopen. Een groepsgesprek dat meer dan één GB aan ruimte in beslag neemt is geen uitzondering.

In een dergelijke groep is het mogelijk om zowel foto’s als video’s stuk voor stuk te verwijderen. Het spreekt echter voor zich dat dit behoorlijk wat tijd en moeite kost. Wil je dit liever niet? Dan kan je ook de gehele chat verwijderen. Zo start je terug met een schone lei en kan er in één klap best wat ruimte vrij worden gemaakt.

Tip 4: Let op de hoeveelheid muziek die op je toestel staat

Vroeger maakten we met z’n allen doorgaans gebruik van een aparte MP3-speler. Dat zorgde ervoor dat de muziek die we wilden beluisteren geen ruimte in beslag nam op onze smartphone. Tegenwoordig is dat wel even anders. Heb je heel wat muziek op je smartphone staan? Overweeg dan om deze nummers op een geheugenkaart te plaatsen. Zo maak je meteen heel wat ruimte vrij. Beschikt jouw smartphone niet over de mogelijkheid om gebruik te maken van een geheugenkaart? In dat geval kan je nog altijd het gebruik van een streamingdienst als Spotify overwegen.

Tip 5: Probeer online diensten zo optimaal mogelijk te benutten

Tal van verschillende online diensten die op de markt zijn terug te vinden kunnen ervoor zorgen dat er minder ruimte op je toestel in beslag wordt genomen. Denk hierbij onder meer aan:

  • iCloud van Apple;
  • Google Drive van Android;

Voor allebei de diensten geldt dat ze beschikken over een gratis instapversie waarbij er een bepaalde hoeveelheid aan online opslagruimte wordt aangeboden. Upload je bestanden naar de cloud? Dan spreekt het voor zich dat deze lokaal op je toestel geen ruimte in beslag zullen nemen.