Goedkope Chromecast met Google TV in ontwikkeling

  • Categorie: Smart tv
  • 25 maart 2022
  • Geschreven door: René Dekker
google tv

Heel wat mensen maken gebruik van Google Chromecast. Met Chromecast wordt het dan ook eenvoudig mogelijk gemaakt om niet alleen video, maar ook muziek af te spelen op je televisie. De Chromecast is in het bijzonder ideaal voor televisies die nog geen smart-tv zijn. Dit gezegd hebbende is het zo dat Chromecast ook steeds vaker wordt bestempeld als een potentieel interessante upgrade voor een smart-tv. In tegenstelling tot Chromecast kan er in de praktijk namelijk worden vastgesteld dat de verschillende smartplatformen die op de markt zijn terug te vinden vaak behoorlijk traag werken. Bovendien dien je ze ook te bedienen met een losse afstandsbediening. Indien er gebruik wordt gemaakt van Chromecast is het mogelijk om deze gewoon te bedienen met behulp van je computer of laptop of zelfs met een tablet of smartphone. Om ervoor te zorgen dat Chromecast klaar is voor de toekomst heeft Google nu een nieuwe en wellicht goedkopere versie aangekondigd.

Misschien wel één van de meest toegankelijke mediaspelers op de markt

Eén van de belangrijkste redenen waarom Google Chromecast kan worden bestempeld als één van ’s werelds meest populaire mediaspelers is terug te vinden in de toegankelijkheid van het systeem. Dat begint eigenlijk al bij de installatie. Eigenlijk bestaat deze slechts uit drie eenvoudige stappen:

  1. Steek de Chromecast in één van de HDMI poorten van je televisie;
  2. Maak verbinding met het draadloze WiFi-netwerk in huis;
  3. Stream vanaf het systeem van je keuze (smartphone, tablet, laptop, etc.);

Eenmaal je de installatie hebt uitgevoerd kan je meteen alle gewenste zaken streamen. Zoek dus wat je graag wil afspelen, druk op het Cast icoon en stel vervolgens ook het gewenste volume in met het systeem waar je gebruik van maakt.

Een groot aantal verschillende applicaties om een keuze uit te maken

Nog een andere belangrijke troef die kan worden toegeschreven aan Chromecast heeft te maken met de ondersteuning voor een groot aantal verschillende applicaties. Zou je graag samen met je vriend of vriendin naar Netflix willen kijken? Of wil je gewoon aan je bezoekers even snel een film laten zien op Youtube? Het is allemaal mogelijk zonder dat je verplicht wordt om naar een relatief bescheiden beeldscherm te moeten kijken. Het streamen van video’s van platformen als Youtube, Netflix, Videoland, etc. op je televisie wordt mogelijk gemaakt met één enkele druk op de knop. Chromecast biedt bovendien ondersteuning voor niet alleen Android-toestellen, maar ook voor de iPhones en iPads van Apple. Daarnaast is het ook mogelijk om gebruik te maken van de door Google gelanceerde Chrome-browser op Windows, Macbook en Chromebook systemen.

Het standaard aanbod met apps waarvan sprake is bij Chromecast is reeds vrij indrukwekkend te noemen. Toch is dit aanbod ongelofelijk flexibel. Door het toepassen van automatische updates is het voor Google eigenlijk in de praktijk mogelijk om eindeloos updates uit te blijven brengen voor haar app-aanbod. Dit betekent dat er telkens bij de introductie van bijvoorbeeld een nieuwe streamingdienst op de markt zeer eenvoudig kan worden gezorgd voor ondersteuning. Ook dit zorgt ervoor dat heel wat mensen wereldwijd de voorkeur geven aan het gebruik van Chromecast.

Nieuwe Chromecast in 2022?

Er zijn verschillende aanwijzingen die duidelijk maken dat Google op moment van schrijven zou werken aan een nieuwe versie van de Chromecast. Het zou daarbij gaan om een 1080p model dat ook beschikt over Google TV. Daarnaast zou er ook op financieel gebied een aangename verrassing zijn voor de gebruikers. Voor een Chromecast betaal je op moment van schrijven ongeveer 70 euro. Voor het nieuwe exemplaar geldt een vermoedelijke prijs die onder de 40 dollar zou zijn gelegen.

Voor het nieuwe Chromecast-model zou gelden dat ze zou gaan draaien op Android 12. Daarnaast zou ze voorzien worden van 2GB RAM-geheugen gecombineerd met een Amlogic S805X2-soc. In principe wordt verwacht dat deze nieuwe versie van de Chromecast ergens in de loop van het jaar 2022 op de markt zal worden geïntroduceerd. Het is echter op moment van schrijven nog maar de vraag of dit ook in Europa het geval zal zijn. Hierover bestaat nog geen uitsluitsel.

Klaar voor de toekomst

De introductie van een nieuwe Chromecast op de markt zou zomaar eens nodig kunnen zijn om ervoor te zorgen dat het platform klaar is voor de toekomst. In het bijzonder de ondersteuning van 1080p is eigenlijk iets wat door heel wat experten inmiddels als een absolute must wordt bestempeld. Wellicht is dat meteen ook één van de grootste drijfveren voor Google om ervoor te kiezen om uit te pakken met een nieuwe versie van haar Chromecast mediaspeler.