Betaalbare ruisonderdrukking met de OnePlus Buds Z2

  • Categorie: Hifi
  • 28 maart 2022
  • Geschreven door: René Dekker
oneplus buds z2

Wie op zoek is naar draadloze oortjes heeft in de praktijk een vrij uitgebreid aanbod aan mogelijkheden om een keuze uit te maken. Eén van de opties waarover je beschikt zijn de zogenaamde OnePlus Buds Z2. Voor deze exemplaren geldt dat ze behoorlijk wat belangrijke functies over hebben genomen van de OnePlus Buds Pro. Deze laatste zijn een behoorlijk stuk duurder (ongeveer 50 euro op moment van schrijven). Ben jij ook wel benieuwd welke mogelijkheden en kwaliteit de voordeligere Z2 exemplaren met zich meebrengen? Dan is het zeker interessant om even verder te lezen.

Vervanger voor de originele OnePlus Buds

Voor nagenoeg elk merk van smartphones geldt dat ze er inmiddels wel voor hebben gekozen om ook uit te pakken met een lijn met draadloze oortjes. Dit geldt ook voor OnePlus. De zogenaamde OnePlus Buds Pro hebben op moment van schrijven een adviesprijs van 149 euro. Voor de goedkopere OnePlus Buds Z2 geldt dat ze een adviesprijs hebben van 99 euro. Ondanks dat prijsverschil vertonen ze toch aardige gelijkenissen met elkaar. Laatst genoemde moet in de praktijk de plaats innemen van de originele OnePlus Buds die niet langer verkrijgbaar zijn.

Voor de OnePlus Buds Z2 geldt dat ze werken met dezelfde 11 mm audiodrivers als de Pro-exemplaren. Bovendien is het zo dat ze ook voor het eerst beschikken over ANC, beter bekend als active noise cancelling. Ondanks enkele duidelijke gelijkenissen is er ook sprake van in het oog springende verschillen. OnePlus heeft er alles aan gedaan om zoveel mogelijk functies in haar goedkopere oortjes te implementeren en dat is duidelijk ten koste gegaan van het design. In vergelijking met de Pro-exemplaren voelen de standaard Z2 buds toch best heel wat goedkoper aan.

Een prima draagcomfort

Ongelofelijk belangrijk om rekening mee te houden bij het kopen van draadloze oortjes is het draagcomfort waar je op kan rekenen. Dat kan onderling tussen de verschillende exemplaren best wel aanzienlijk verschillen. Voor de OnePlus Buds Z2 geldt dat ze eigenlijk erg comfortabel zijn. Ze worden standaard geleverd samen met twee extra silicone dopjes die net wat groter of net wat kleiner zijn in vergelijking met de standaard dopjes. Door gebruik te maken van de zogenaamde HeyMelody-app is het bovendien mogelijk om een heuse pasvormtest uit te voeren. Zo weet je pas echt honderd procent zeker of de oortjes goed zitten of niet.

Sterk verbeterde bediening

In vergelijking met de Pro Buds zal je bij de OnePlus Buds Z2 kunnen vaststellen dat er sprake is van een aanzienlijk efficiëntere bediening. Het volgende nummer opzetten is bijvoorbeeld mogelijk door op de achterkant van het rechtse oortje te tikken. Om terug te keren tik je op het linkse oortje. Bovendien is het zo dat er ook verschillende manieren bestaan om de Google Assistent op te roepen. Het werkt allemaal lekker vlot en bovendien ook zeer nauwkeurig. Dat is toch best een verademing in vergelijking met de wat rommelige bediening die van toepassing is bij de Pro Buds van OnePlus.

Multipoint-functie

Nog een aantrekkelijke functionaliteit die werd geïmplementeerd in de OnePlus Buds Z2 is de zogenaamde multipoint-functie. Deze zorgt ervoor dat het eenvoudig mogelijk wordt om te wisselen tussen geconnecteerde apparaten. Dit is een typische functionaliteit die mogelijk wordt gemaakt door het gebruik van bluetooth 5.2. In de praktijk werkt deze wisselfunctie in verschillende situaties. Dit bijvoorbeeld wanneer je naar een serie of een film kijkt en je plots een oproep krijgt op je telefoon. Het levert je een vorm van gebruiksgemak op die je niet meer zal willen missen.

Een prima geluidskwaliteit en active noise cancelling

Wat de geluidskwaliteit betreft zal je meteen kunnen vaststellen dat deze sterk doet denken aan deze van de OnePlus Buds Pro. Dat is ook helemaal niet zo moeilijk. Voor beide exemplaren geldt namelijk dat ze gebruikmaken van precies dezelfde audiodrivers. Het spreekt voor zich dat ook de ANC-functionaliteit er één is waar speciale aandacht aan dient te worden besteed. Voor de active noise cancelling geldt dat ze meer dan naar behoren werkt.

Er wordt door de OnePlus Buds Z2 gebruik gemaakt van drie microfoons om achtergrondgeluiden weg te kunnen filteren tot 40 decibel. Op dit vlak is er wel sprake van een verschil ten opzichte van de ANC van de Pro Buds. Het is namelijk zo dat de active noise cancelling zich bij de Buds Z2 niet aanpast op basis van het omgevingsgeluid. Dit gezegd hebbende is dit een functie die je meer dan waarschijnlijk in de praktijk niet zal missen.

De informatie op deze pagina heeft in ieder geval duidelijk gemaakt dat de OnePlus Buds Z2 uitstekende draadloze oortjes zijn die opvallend dicht aanleunen bij de kwaliteit en functionaliteit die je eigenlijk zou verwachten van de Pro-exemplaren.