Adaptief opladen ook mogelijk voor Chromebooks

  • Categorie: Computers
  • 28 maart 2022
  • Geschreven door: René Dekker
adaptief opladen chromebook

Eén van de belangrijkste redenen van veel mensen om een zogenaamde Chromebook te kopen heeft te maken met de vaak ongelofelijk lange batterijduur waar deze toestellen over beschikken. Deze zorgt er in de praktijk voor dat de kans bijzonder klein is dat je onderweg met een lege batterij zal worden geconfronteerd. De kans is groot dat er nu echter nog een stapje verder wordt gegaan. Verschillende aanwijzingen maken immers duidelijk dat verschillende Chromebooks voorzien zouden worden van de mogelijkheid om adaptief op te laden. Dit zou betekenen dat je het systeem wanneer de batterij het bijna voor bekeken houdt erg snel voor een groot deel kan opladen. Wil jij graag meer ontdekken over adaptief opladen en hoe dit Chromebooks nog beter kan maken? Lees snel verder!

Wat is adaptief opladen?

Laat ons om te beginnen even stellen dat adaptief opladen niets nieuws is onder de zon. Concreet is het namelijk zo dat bijvoorbeeld de Google Pixel-telefoons reeds zijn uitgerust met deze technologie. De basis voor deze technologie wordt gelegd door een combinatie van AI en machine learning. Deze twee factoren zorgen er namelijk voor dat een systeem kan inschatten hoeveel tijd er precies is vereist om een batterij tot 100 procent op te kunnen laden. Die data wordt vervolgens gebruikt om vast te stellen op welke manier het opladen nu precies het best kan gebeuren.

Op het moment dat je gebruik maakt van een systeem dat is uitgerust met de mogelijkheid om adaptief op te laden zal je merken dat de oplaadsnelheid in het begin ongelofelijk is. Dat betekent dat je systeem zich in een mum van tijd weet op te laden tot ongeveer 50 à 60 procent van de volledige batterijcapaciteit. Dat biedt een uitstekende oplossing voor menig aantal uiteenlopende situaties. Het is immers best mogelijk dat je snel weg moet terwijl de batterij van je  toestel zo goed als plat is. Door ze even aan het stroomnet te koppelen kan er in snel tempo een aanzienlijk percentage van de batterij worden opgeladen.

Realiseer een langere levensduur voor je batterij

Adaptief opladen zorgt er niet alleen maar voor dat je kan rekenen op enkele praktische voordelen. Daarnaast hebben onderzoeken aangetoond dat deze slimme manier van opladen ervoor kan zorgen dat ook de levensduur van een batterij gevoelig kan worden verlengd. Dit is en blijft namelijk niet alleen voor smartphones en tablets, maar zeker ook voor bijvoorbeeld laptops toch één van de meest  gevoelige onderdelen. Wanneer de batterij na verloop van tijd de geest geeft spreekt het voor zich dat er van de draagbare eigenschappen nog maar weinig overblijft.

Tot dusver is het zo dat nog maar een handvol systemen en toestellen gebruikmaken van adaptief opladen. Dat ondanks de toch moeilijk te weerleggen voordelen die eraan verbonden zijn. Een codewijziging zou nu echter duidelijk maken dat ook zogenaamde Chromebooks die zijn voorzien van het Chrome OS binnenkort de mogelijkheid zullen krijgen om zichzelf op die manier op te laden.

Welke meerwaarde biedt het voor Chromebooks?

Adaptief laden brengt in de praktijk een niet onbelangrijke meerwaarde met zich mee voor alle toestellen die ermee worden uitgerust. Dat geldt dus niet alleen voor smartphones, maar zeker ook voor laptops. Het hoeft dan ook helemaal niet te verbazen dat er wordt gewerkt aan een mogelijkheid om deze technologie ook toe te passen op Chromebooks. Eenmaal ze beschikbaar zal zijn zal er vastgesteld kunnen worden dat, dat zomaar nog een extra boost zou kunnen geven aan sowieso reeds één van de belangrijkste troeven van deze systemen, namelijk de batterij.

Voor het merendeel van de Chromebook gebruikers geldt dat zij ervoor hebben gekozen om een dergelijk toestel te kopen omwille van twee concrete redenen. Niet alleen maakt zo’n systeem het mogelijk om altijd en overal samen met derden aan bestanden te werken, daarnaast is ook de batterijduur als gigantisch te beschrijven. Verder is het zo dat het Chrome OS stelselmatig wordt verbeterd en uitgebreid waardoor de functionaliteiten die een Chromebook biedt alleen maar omvangrijker en diverser worden. Dat dan ook zowel bij online als bij offline gebruik. De komst van adaptief laden kan in de praktijk eveneens als een belangrijke meerwaarde worden bestempeld.

Hoe zal dit precies verlopen in de praktijk?

Voor een Chromebook die beschikt over de mogelijkheid om adaptief op te laden geldt dat ze op basis van jouw gebruik zal ontdekken hoe ze zichzelf het beste kan opladen. Dit doet ze door rekening te houden met niet alleen de tijdstippen waarop je het systeem oplaadt, maar ook hoelang ze dan precies aan het stroomnet wordt gekoppeld. Dit moet er in de praktijk voor zorgen dat zowel het gebruiksgemak als de levensduur van jouw Chromebook significant kan worden verbeterd.