Laptop huren: is dit een goede deal of niet?

  • Categorie: Computers
  • 28 juni 2022
  • Geschreven door: René Dekker
laptop huren

Heb je niet genoeg geld om in één keer een nieuwe laptop aan te schaffen? Maar heb je er wel een nodig? Dan vraag je je misschien af of een laptop huren voor jou misschien een goede optie is. Hierbij word je geen eigenaar, maar betaal je wel maandelijks een bedrag zodat je over eentje kunt beschikken. In feite ga je dus een huurovereenkomst aan voor het product, tegen betaling van een maandelijks bedrag. Na afloop van het contract lever je de laptop weer in. Is dit een goede deal of niet?

Hoe lang ga je een laptop leasen?

Start me het bepalen van de duur van jouw huurperiode. Zoek daarna een aanbieder uit die het beste bij deze wens past. Vooraf vergelijken loont, omdat de verschillen tussen de aanbieders groot zijn. Bekende aanbieders zijn Swaptop, Leasejouwlaptop, WOWleasel, Skala en IRENT, deze zijn in dit artikel gebruikt om een goede vergelijking te kunnen maken. Zo bind je bij sommige aanbieders voor een minimale periode van twee maanden, waarna je maandelijks kunt opzeggen. Terwijl je bij een andere aanbieder kunt kiezen voor een leaseperiode vanaf zes maanden. Ook zijn er bedrijven waarbij een huurperiode zelfs start bij minimaal een jaar. Goed om dus in te calculeren wat bij jou nodig is.

Nieuw, gebruikt en refurbished?

Laptop makers brengen elk jaar weer nieuwe modellen op de markt: meer geheugen, de nieuwste processor. Huur je bij voorkeur het nieuwste van het nieuwste of stel je je tevreden met een laptop die doet wat die moet doen en is leeftijd dus van minder groot belang? Ook dit is iets om vooraf voor jezelf te bepalen als je op zoek gaat. Als je een relatief ‘oude’ laptop huurt, wil je dit mee kunnen wegen in de geadverteerde huurprijs. Let dus goed op grootte van het scherm, de opslagruimte, de processor van de laptop en vraag daarbij naar het bouwjaar.

Let goed op de voorwaarden

Wanneer je daadwerkelijk een laptop gaat leasen is het belangrijk om goed de voorwaarden waaronder je dit doet grondig door te lezen. Welke software wordt standaard bij de prijs in meegeleverd? Denk aan een besturingsprogramma zoals Windows, een antivirusprogramma en kantoorsoftware zoals Office. Is service en onderhoud bij de maandprijs inbegrepen? Krijg je garantie op de laptop? Wordt deze gratis vervangen als een reparatie nodig is? Kun je in het weekend ook beroep doen op hulp? Al deze informatie vind je terug op de sites van de lease-aanbieders.

Overweeg het sparen voor nieuwe laptop

Voor rond de 400 euro koop je tegenwoordig een moderne, nieuwe laptop met een snelle processor en de laatste Windows-versie. Als je maandelijks 40 euro opzij legt voor een dergelijke aankoop, ben je er na tien maanden ook al. Dan is de laptop van jou en hoef je deze na de leasetijd niet weer in te leveren. Daar staat tegenover dat je bijvoorbeeld geen vervangende thuis krijgt gestuurd als je laptop onverhoopt kuren krijgt. Wel kun je aanspraak maken op de wettelijke geldende garantie als je aanschaf snel stuk gaat.

Zeg tijdig weer op

Wil je snel aan de slag en wil of kun je niet een jaar sparen voor een laptop? Vergeet dan niet je abonnement tijdig op te zeggen als je een laptop leaset. Na afloop van je contractperiode stopt de huur niet automatisch. Duurt je voorgenomen huur twee maanden of twee jaar? Geef minimaal een maand voor het einde aan dat je het wilt beëindigen, anders loopt deze nog telkens een maand extra door.

 

Heb je een laptop geleaset maar wil je toch van het contract afzien? Voor een aankoop via internet geldt een wettelijke bedenktijd van veertien dagen. Binnen deze termijn kun je er zonder opgaaf van reden vanaf zien.